Er zijn veel vragen rondom het coronavaccinatieprogramma. Coronavaccinatie is verstandig, vrijwillig en altijd gratis!
Via onderstaande links kunt u informatie vinden over corona en het vaccinatiebeleid:
Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
COVID-19 | RIVM
Het RIVM heeft een informatiekaart gemaakt met informatie over het corona vaccin: Informatie corona vaccinatie
Veelgestelde vragen COVID-19-vaccinatie
Welkom bij de GGD West-Brabant
Corona virus
Publieksinformatienummer van de rijksoverheid voor vragen over het coronavirus: 0800-1351
Voor mensen die twijfelen over covid-vaccinatie:
Vanuit de overheid: de website overvaccineren.nl
Afspraak maken bij GGD voor Covid-19 test:
Telefonisch op 0800-1202
Online Coronatest afspraak maken
Er is op dit moment nog niet concreet hoe de vaccinaties bij de huisartsenpraktijken precies gaat lopen. Dit komt door het wisselend beschikbaar komen van vaccinaties. Zodra er hierover meer duidelijkheid is zullen wij deze informatie op onze website plaatsen. De groepen die moeten worden opgeroepen, worden vanuit de rijksoveroverheid bepaald. Hier heeft de huisarts geen invloed op. Alle mobiele personen geboren vóór 1956, worden gevaccineerd door de GGD. Naar verwachting gaan wij steeds kleine groepen vaccineren verspreid over 2021.
Uiteraard staat onze patiëntenzorg voorop. We plannen het vaccineren zo in dat dit spoedig en goed kan plaatsvinden, naast de zorg voor al onze patiënten.
Samen krijgen we corona eronder.
26-1-21:
Op dit moment nodigen wij 90+ ers uit om zich te laten vaccineren bij de GGD na het maken van een afspraak met hun. Vanaf 1 februari kan dat ook in Bergen op Zoom in de Wattstraat 13. Let op: de GGD komt nooit aan huis vaccineren en u hoeft niet te betalen voor vaccinatie. Er zijn criminelen actief die hiervoor een afspraak willen maken. Wees gewaarschuwd en neem dan contact op met de politie.
1-2-21:
Wie ontvangt een uitnodiging van het RIVM?
Na de 90-plussers komen nu ook de 85-89-jarigen in aanmerking voor vaccinatie (geboren tussen 21-01-1931 t/m 20-01-1936). Vanaf 29 januari ontvangen zij vanwege hun leeftijd een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie op een GGD-vaccinatielocatie. Zij worden daar net als de 90-plussers gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer vaccin. Personen die in een instelling wonen, worden gevaccineerd in de instelling, ofwel door de instellingsarts, ofwel door de huisartsenpost.
Niet iedereen wordt op hetzelfde moment uitgenodigd. Deze groep wordt gefaseerd uitgenodigd beginnend op 29 januari met de 89-jarigen. Uiterlijk 9 februari heeft iedereen uit deze doelgroep een uitnodiging ontvangen. Op dit moment verwachten we dat mensen van 80 tot en met 84 jaar vanaf 9 februari worden uitgenodigd.
15-2-21:
Op verschillende fronten wordt inmiddels zo snel mogelijk gevaccineerd tegen COVID-19. De komende tijd zullen wij zo snel als de organisatie in de praktijk en de vaccinvoorraad dat toelaat een specifieke groep patiënten gaan vaccineren.
Wij gaan binnenkort een kleine groep mensen op de praktijk vaccineren met het Covid-19 AstraZeneca vaccin. Dit is een goed vaccin voor mensen onder de 65 jaar, die nu blijkt een bescherming biedt tegen het krijgen van Covid-19 van 82% en het voorkomt 100% tegen het krijgen van ernstige Covid-19. Nazorgformulier na vaccinatie.
We gaan, een door het RIVM bepaalde kleine groep vaccineren; te weten de mensen van 18-65 jaar met een BMI van 40 of hoger & thuiswonende mensen met het Down-syndroom en mensen geboren in 1956, 1957 en misschien ook 1958. De uitnodigingen ontvangt u uiterlijk 21-2-21. De 2de vaccinatie van deze groep zal na 3 maanden plaatsvinden; dit is bij dit vaccin bewezen effectiever dan een kortere tussentermijn en is door de RIVM bepaald. Tabel Werkzaamheid langer interval bepalend
Voor alle andere patiënten geldt: op dit moment kunnen wij niet anders dan u om geduld vragen. Wij weten niet wanneer u aan de beurt bent voor vaccinatie en ook niet met welk vaccin.
16-3-21
Vaccinatie tegen COVID-19 gepauzeerd
De vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca is van 15 t/m 28 maart stilgelegd door het ministerie van VWS. In het buitenland hebben een aantal personen na vaccinatie klachten zoals trombose gemeld. Het is op dit moment niet duidelijk of dit door het AstraZeneca-vaccin komt. Dit wordt in de komende twee weken nader onderzocht in Europa.
Het AstraZeneca-vaccin is in de afgelopen weken geprikt bij mensen geboren in 1956, 1957 en 1958, mensen met zwaar overgewicht (een BMI van 40 of hoger), mensen met het syndroom van Down die thuis wonen en bij zorgverleners. Behoort u tot deze groep en bent u in de afgelopen weken met dit vaccin geprikt, dan heeft u mogelijk vragen:
Ik ben met het vaccin van AstraZeneca gevaccineerd, wat moet ik nu doen?
Als u geprikt bent met het AstraZeneca-vaccin en u heeft geen klachten gehad, dan is er geen reden tot zorg.
Alleen als u kort geleden geprikt bent en u krijgt na drie dagen (weer) ziekteverschijnselen met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid, dan luidt het advies om direct contact op te nemen met uw huisarts.
Ik ben nu 1x gevaccineerd met AstraZeneca. Wat betekent dit voor mijn 2e prik?
Tussen de twee vaccinaties met het vaccin van AstraZeneca zit 12 weken. Een 2e prik met hetzelfde vaccin wordt geadviseerd. De eerste vaccins van AstraZeneca zijn in Nederland op 12 februari 2021 toegediend. Voor het moment van de tweede prik zal er meer duidelijk zijn.
U hoeft niet zelf te bellen voor een nieuwe afspraak. U afspraak staat vooralsnog al en als hier iets in veranderd dan verneemt u dat van ons. Wij adviseren echt om voor de 2de prik met het Astra Zeneca vaccin wel op uw afspraak te komen. Beslist u om niet voor de 2de prik te komen dan gelieve u voor deze afspraak af te melden bij de assistente. Zodat wij daarvoor andere mensen kunnen uitnodigen die al corona hebben gehad, verder gezond zijn en daardoor maar 1 prik nodig hebben. Zo gaan er geen vaccins verloren. en krijgen we sneller meer mensen ingeënt, waardoor we sneller weer terug kunnen naar een fijner leven.
Heeft u nog vragen over dit besluit? U vindt meer informatie op www.corovaccinatie.nl. Ook kunt u met vragen naar het landelijk publieksinformatienummer van de overheid: 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur bereikbaar).
19-03-21
Vaccinatie AstraZeneca mag weer verder
Het ministerie van VWS heeft zojuist (donderdagavond 18 maart) bekendgemaakt dat de vaccinaties met AstraZeneca weer mogen worden voortgezet. Het besluit van VWS volgt op de beoordeling van het Europese medicijnagentschap EMA. Zij hebben de meldingen onderzocht en gemeld dat:
- zij beoordeelt dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin zwaar opwegen tegen de risico’s van een mogelijke link van het vaccin met zeldzame vormen van trombose.
- er een samenhang zou kunnen zijn tussen het vaccin en deze zeldzame vormen, maar dat dat nog niet is aangetoond.
- dat het vaccin niet een groter risico geeft op bloedproppen (trombose) in algemene zin.
- er geen bewijs is dat er een probleem is met specifieke batches of productielocaties van het vaccin.
Dus voor de patiënten die vanuit de huisartsenpraktijk een 1ste vaccinatie met Astra Zeneca hebben gehad, hebben voor de 2de vaccinatie met Astra Zeneca al een afspraak staan en die blijft gelden. Wij adviseren echt om voor de 2de prik met het Astra Zeneca vaccin wel op uw afspraak te komen. Beslist u om niet voor de 2de prik te komen dan gelieve u voor deze afspraak af te melden bij de assistente. Zodat wij daarvoor andere mensen kunnen uitnodigen die al corona hebben gehad, verder gezond zijn en daardoor maar 1 prik nodig hebben. Zo gaan er geen vaccins verloren en krijgen we sneller meer mensen ingeënt, waardoor we sneller weer terug kunnen naar een fijner leven.
08-04-2021
Permanente vaccinatiebeleid met Astra Zeneca: Deze alleen nog bij mensen van 60 jaar en ouder.
Er blijft veel verwarring. Helaas komt dat door steeds nieuwe uitkomsten van onderzoek en gemelde bijwerkingen. Het is ook allemaal afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Dit is helaas niet anders.
Nu is er de stop van het vaccineren met AstraZeneca ALLEEN voor mensen jonger dan 60 jaar (geboren in 1961 of later). Er is hierover een advies van de EMA en de Gezondheidsraad verschenen. Het uiteindelijke besluit niet meer te vaccineren met AstraZeneca bij mensen jonger dan 60 jaar, is genomen door het ministerie van VWS. Er zijn bij een paar vrouwen onder de 60 jaar zeldzame ernstige bijwerkingen opgetreden. Niet in de groep van 60 jaar en ouder.
Op dit moment wordt er nog gewoon in Nederland gevaccineerd met Astra Zeneca bij mensen ouder dan 59 jaar die hiervoor een uitnodiging hebben ontvangen. Daarvoor is het vaccin veilig genoeg gebleken. Bent u ouder dan 59 jaar en heeft u nog geen uitnodiging ontvangen en wordt u door ons als huisarts gevaccineerd, dan zult u hiervoor op het moment dat het RIVM ons de opdracht geeft en vaccins beschikbaar stelt worden uitgenodigd. Wanneer dat precies is weten wij helaas niet.
Mensen jonger dan 60 jaar en al helemaal de oudere dan 60 jaar, die al wel een eerste AstraZeneca-vaccinatie hebben gekregen en daarbij géén ernstige bijwerkingen hebben gekregen, kunnen veilig de tweede prik van dit vaccin (>12 weken na de eerste) gewoon krijgen, zo stelt de Gezondheidsraad.
16-04-21 NIEUW:
Heeft u een BMI van 40 of hoger (BMI berekenen) , bent u geboren tussen 1961 en 2005 en heeft u nog geen coronavaccinatie gehad, neemt u dan contact op met ons in de huisartspraktijk. U komt wegens uw hoge risico in aanmerking voor versnelde vaccinatie via de GGD.
18-04-21 Risico op sinustrombose bij coronavaccins erg laag.
Het coronavaccin (tot nu toe bij Astra Zeneca en Janssen) heeft in zeldzame gevallen de bijwerking sinustrombose. Dit treedt op binnen 2 weken na vaccinatie en eigenlijk alleen na de eerste inenting. Die treft vooral jongere mensen onder de 40 jaar, voornamelijk vrouwen. De pil speelt geen rol en het eerder doorgemaakt hebben van trombose lijkt ook geen risicofactor te zijn.’ Dit komt bij minder als 1 op de 150.000 ingeenten voor.
Er is een snelle diagnostische test voorhanden én therapie als je sinustrombose krijgt; ‘Die mensen herstellen. Trombose experts vinden daarom de beslissing om onder de zestig jaar geen AstraZeneca te geven geen goede; ‘Het voordeel van dit vaccin is veel groter dan het nadeel van deze zeldzame bijwerking. Je hoeft ook geen epidemioloog, viroloog of dokter te zijn om de risico’s van niet-vaccineren te duiden. Het risico op ernstige schade door COVID-19 is tien keer hoger voor 40 jarigen, en zeventig keer voor 60 jarigen, dan het risico op ernstige schade door trombose als gevolg van het vaccin. Wij kunnen niet langer wachten met inenten. Geen dag langer. Onze IC’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers.
24-4-2021 Uitspraken RIVM over AstraZeneca-vaccin
Ook wij lazen vanochtend met verbazing het interview in het AD met Jaap van Delden van het RIVM. Daarin wordt het beeld geschetst dat de inzet van AstraZeneca nauwelijks nog nodig zou zijn in de vaccinatiestrategie.
En dat terwijl dat het vaccin is waarmee de huisartsen – ook op dit moment nog – ruim 1 miljoen mensen aan het vaccineren zijn. De inzet van AstraZeneca is juist erg belangrijk in deze weken. Ons uitgangspunt (en dat van de overheid) is immers om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te vaccineren en daarmee te beschermen tegen een ernstige covid-infectie. Wat ons betreft is het duidelijk: als de keuze is tussen AstraZeneca nu of mogelijk een ander vaccin op een later moment, dan moet de keuze absoluut voor AstraZeneca nu zijn, het beste vaccin is altijd het vaccin dat het snelst beschikbaar is.
Het interview heeft tot verontwaardiging en onrust geleid onder huisartsen. Door de beleidswijzigingen rondom dit vaccin kost het huisartsen al meer moeite dan daarvoor om een goede vaccinatie-opkomst te krijgen. Dit helpt daar absoluut niet in. Dat hebben we ook aan het RIVM laten weten. We moeten ons samen – overheid en uitvoerders – inzetten voor eerlijke, heldere voorlichting over de vaccins. Het zou goed zijn als het RIVM laten weten dat zij daar nog steeds voor staan en samen met ons helpen de vaccinatiebereidheid hoog te houden.
Oproep aan het ministerie van VWS voor betere communicatie
Om te komen met een duidelijke en voor iedereen begrijpelijke voorlichtingscampagne over de coronavaccinatie!
Des te sneller we meer mensen kunnen vaccineren in strijd tegen Covid-19, des te beter!
30/04/21 Planning Coronavaccinaties vanuit onze praktijk
We krijgen veel vragen van onze patiënten over wanneer zij aan de beurt komen voor een coronavaccinatie.
Als huisartsenpraktijk vaccineren wij met het Covid-19 AstraZeneca vaccin mensen die geboren zijn in de jaren 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960. Helaas niet als u geboren bent na 1960. Ook vaccineren we mensen die het syndroom van Down hebben en geboren zijn in 1960 en ouder en mensen die morbide obesitas hebben en die geboren zijn in 1960 en ouder.
De mensen geboren in 1956, 1957 en 1958 hebben al eerder een uitnodiging en eerste vaccinatie gehad. Behoort u tot één van de overige geboortejaren en deze groepen? Zodra wij voldoende vaccin beschikbaar hebben en u aan de beurt bent, zullen wij u een uitnodiging sturen om gevaccineerd te worden. U hoeft dus geen contact op te nemen met onze praktijk hierover; u ontvangt automatisch binnen een paar weken van ons een uitnodiging voor vaccinatie eind mei.
De oudere patiënten (van 70 jaar en ouder) in onze praktijk die niet mobiel genoeg zijn om naar een priklocatie van de GGD te gaan en die dit bij ons hebben aangegeven, hebben wij vandaag aan huis gevaccineerd met Astra Zeneca.
Alle andere patiënten ontvangen een uitnodiging vanuit de overheid om gevaccineerd te worden door de GGD.
Tweede prikronde: heeft u van ons al een eerste inenting gehad met Astra Zeneca? Dan heeft u automatisch ook al een uitnodigingsdatum van ons gehad voor de tweede inenting na 12-13 weken, die zo laat nodig is en verstandig, om u nog beter te beschermen. Tabel Werkzaamheid langer interval bepalend. Deze tweede inenting is veilig als u bij de eerste inenting geen ernstige bijwerkingen of een heftige allergie heeft gehad.
Nazorgformulier na vaccinatie.
06-05-21
Ik behoor tot de griepprik-groep en ben geboren tussen 1960 en 2003. Wanneer en van wie krijg ik de vaccinatie?
Tussen 6 en 20 mei krijgt u dan een uitnodiging voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. De uitnodiging hiervoor ontvangt u van de huisarts. De GGD geeft de vaccinatie op een GGD-priklocatie. Het is belangrijk dat u de uitnodigingsbrief meeneemt naar de afspraak.
Ik heb geen uitnodiging ontvangen, maar krijg wel jaarlijks de griepprik. Wat moet ik doen?
Omdat de voorraad vaccins beperkt is, krijgt niet iedereen op hetzelfde moment een uitnodiging. Dit gaat in fases. Als u eind mei geen uitnodiging heeft ontvangen, neem dan contact op met uw huisarts.
19-5-21 Coronavaccinatie keuzehulp
Onderzoeksbureau TNO heeft in samenwerking met het Radboudumc een onlinekeuzehulp gemaakt voor mensen die nog twijfelen over het halen van een coronavaccinatie. Via de website coronavaccinatie keuzehulp kunnen bezoekers handvatten krijgen bij het maken van een keuze.
25-5-21 Vooralsnog geen eerdere 2de vaccinatie dan na 12-13 weken.
De minister van VWS heeft besloten het advies van de Gezondheidsraad(externe link) over te nemen, over het aanpassen van de mogelijke periode tussen twee prikken met het AstraZeneca-vaccin. Dit is het vaccin waar huisartsen hun doelgroepen mee vaccineren. De Gezondheidsraad komt tot de beoordeling dat voor dit vaccin de tweede prik tussen de 4 en 12 weken na de eerste prik kan worden gegeven. Tot nu toe was het GR-advies steeds om 12 weken tussen de twee inentingen aan te houden. Het RIVM gaf later aan dat zij een marge van 10 tot 14 weken hanteren in hun richtlijn(externe link).
De overheid dan wel gezondheidsraad zaait weer onrust door aan te geven dat de 2de vaccinatie van Astra Zeneca (bij de huisarts) best eerder kan zo ergens tussen 4-12 weken. Ze vergeten er bij te vermelden dat ze hem tot nu toe zelf niet eerder (kunnen) leveren aan de huisartsen dan na 11-12 weken. Dus vooralsnog blijft de 2de geplande en afgesproken datum voor vaccinatie zoals met u afgesproken staan.
De huidige informatie van het RIVM op hun eigen zorgverlenerssite:
Bescherming Vaxzevria (nieuwe naam voor Astra Zeneca vaccinatie)
Het vaccin biedt vanaf ongeveer 15 dagen na de tweede dosis een bescherming van ongeveer 60% bij mensen van 18-55 jaar (Voysey 2021). De klinische trials gaven in eerste instantie onvoldoende informatie over de bescherming van gevaccineerde personen boven de 55 jaar. De Gezondheidsraad adviseerde aanvankelijk het vaccin als geschikt tot 65 jaar, maar dat advies is herzien in maart 2021 en de bovengrens wordt sindsdien niet meer gehanteerd, conform het advies van de WHO en op basis van onder meer een studie in Schotland (Vasileiou 2021). Inmiddels is er aanvullende data met langere follow-up van de trials met AstraZeneca. Op basis van deze data lijkt vaccinatie met de tweede dosis na een interval van meer dan 12 weken een betere effectiviteit te geven (± 80%) dan een tweede dosis binnen 6 weken (± 55%) (Wise 2021, Voysey 2021). In het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel een minimum interval van 8 weken aangeraden tussen twee doses, tenzij iemand snel volledig gevaccineerd moet worden (bijvoorbeeld vanwege een aanstaande behandeling met immuunsuppressie) (The Greenbook). De WHO raadt als interval voor Vaxzevria een interval van 8-12 weken aan.
28-05-21
Via MijnRIVM – vaccinaties inzien welke vaccinatie gehad en hoe geregistreerd
Als u een coronavaccinatie heeft gekregen kunt u hier vinden:
- Welk coronavaccin u wanneer heeft gekregen.
02-07-21
Heeft u vragen over het digitale vaccinatiebewijs?
Wilt u een bewijs van vaccinatie voor reizen of voor toegang tot een evenement of binnenlocatie?
Dan kunt u terecht op de website CoronaCheck.nl of de app CoronaCheck op uw smartphone. U kunt daar zelf direct uw vaccinatiebewijs regelen. Wij als huisartspraktijk kunnen deze niet voor u genereren; gelieve hierover niet naar de prakijk te bellen. Klik op de link voor vragen over het Digitaal Corona Certificaat (DCC) of de meest gestelde vragen over de CoronaCheckapp. Voor andere vragen over de CoronaCheckapp is er 0800-1421 of helpdesk@coronacheck.nl.
Heeft u hulp nodig bij het gebruik van de CoronaCheck website of app? Neemt u dan contact op met de Rijksoverheid. Belt u dan naar 0031-247247247. Daar zitten mensen klaar om u te helpen, ook als u zelf geen computer heeft.
Heeft u CoronaCheck.nl geprobeerd, maar is uw vaccinatiebewijs daar niet te vinden? Alleen als u door onze huisartsenpraktijk volledig bent gevaccineerd en dit al meer dan 2 weken geleden is, kunnen wij u mogelijk helpen.
Stuurt u dan een e-mail naar praktijkecury@ezorg.nl, geef daarbij aan dat u een bewijs van volledige vaccinatie wilt krijgen, omdat dat dit niet is gelukt via CoronaCheck.nl. Vermeld ook uw contactgegevens.
Als het voor ons mogelijk is om u wel een vaccinatiebewijs te geven, dan sturen we u dat toe.
Het heeft geen zin om onze praktijk hierover te bellen.
Kijk op de website van de overheid voor meer informatie over wat u zelf kunt doen om aan een vaccinatiebewijs te komen.
15-7-21 Twee doses Astra Zeneca vaccinatie net zo effectief als 1 dosis Astra Zeneca en 1 dosis Phizer
Vorige week heeft de Gezondheidsraad aangegeven dat er geen bezwaar is om een eerste prik AstraZeneca te combineren met een tweede prik BioNTech/Pfizer. Uit recent Brits onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin. Minister Hugo de Jonge heeft op basis daarvan besloten mensen de gelegenheid te bieden om na een eerste keer AstraZeneca een vaccin BioNTech/Pfizer te krijgen. Het doel van dit besluit is om iedereen de kans te geven zich zo snel mogelijk volledig te laten vaccineren.
Voor patiënten die volgende week een tweede prik AstraZeneca ingepland hebben staan, blijft het advies deze afspraak te laten staan. Zij zijn dan het snelst optimaal beschermd. Mocht een patiënt toch graag overstappen op een tweede vaccin met Pfizer mag dat; Er wordt verzocht om zich per mail bij ons af te melden voor uw vaccinatieafspraak, nadat u een nieuwe afspraak bij de GGD heeft gemaakt.
Wilt u meer weten over vaccinatie tegen corona?
Kijk op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona.
website coronavaccinatie keuzehulp
Website van de overheid coronavaccinatie.nl en Telefoonnr van het RIVM 0800-1351